Bugün günlerden, Evde vişne likörü yapanlar :)

Bir kere hemen söyliyeyim, evde vişne likörü yapanlar sabırlıgiller :) 
Ben vişneleri almaya manava pazara giderken tadı nasıl olacak acaba diye kımkımlananlardanım.





Her sene bizim babaannemiz yapar. Bayramda ikram eder, çok da severek içeriz. 
Hep yapsam diye düşünürüm ama hep yapsam diye düşünüp yapmayacağımı bildiklerimdendir evde likör yapmak benim için...
Bu sene ne oldu? Mevsimi geçti geçiyorken nereden coştum?





Orhan Veli'nin "Beni bu güzel havalar mahvetti"sine atfen, beni de bizim grubun Eleos buluşmasında yemeğin sonunda ikram olarak getirilen vişne likörünün tadı mahvetti :) 
Bir yudum aldım, "İşte bu aradığım tat ve koku" dedim.


"Karanfil baskın karanfil. Sen onu sevdin" dediler Melahi ile Tuba. 
"Armenian cherry liqueur" diye ara Google'dan dedi Tubikom. 
Bir kaç blog okudum biraz araştırdım sonunda daha yapmaya başlamadan ortaya iki ayrı yöntem çıktı..Bir grup alkolü baştan koyuyor (ingilizce tariflerde hep böyleydi) diğer grup ise önce meyveyi şekerle bekletiyor , bir hafta sonra alkol ekliyor ve ondan sonra esas uzun bekleme dönemi başlıyor. 


Ben ikinciyi denedim.  ikibuçuk kg vişne kullandım. Üç ayrı kavanoza böldüm. Vişnelerin saplarını ayıklayan var ayıklamayan var. Ben ayıkladım. Sonra bir sıra vişne, üzerine onu kaplayacak kadar şeker sonra yine bir sıra vişne şeklinde dizdim. En sonunda da her kavanoza 1 çubuk tarçın, 2 adet kakule ve 8 adet karanfili  ekledim. Toplamda 2. 5 kg vişneye 800 gr. şeker koymuş oldum. 




Şimdi süreç şöyle işleyecekmiş.
1 hafta kadar vişneler bekleyecek. ( Tariflerde 1 hafta diyen var 20 gün diyen var) 
Bu sırada şekerleri iyice eriyecek. Hemen hergün bir kavanozları şöyle çalkalayıp karıştıracaksın ki malzeme iyice bir birbirine işlesin.. (Bu arada tariflerde sallayın diyen var, sakın sallamayın diyen var..) 
Sonra bu kez alkolü katılacak içine. Alkol derken saf alkol mü yoksa votka/cin ya da konyak mı henüz karar vermedim. Saf alkolü bulamayacağımdan korkmuştum ama bugün migrosta gördüm. Şişe şişe satılıyor.  Saf alkol koyun diyen var, votka, cin , konyak hatta yeni rakı koyun diyen bile  var :))  (Bu arada konyak diyen var kanyak diyen var:))

İş bu alkolle buluşma sonrası kavanozlarımız artık ne derece sabırlıysak beklemeye alınıyor. 
Ben öyle anladım. Çünkü 40 gün diyen var, yılbaşına kadar diyen var :) 
  Gelişmelerden haberdar edeceğim :)  




Yorumlar

  1. Tarif konusunda değişik fikirler olunca sonucu çok merak ettim şimdi:) Ben de hevesleniyorum ama o sabır kısmı işime gelmiyor. Bir ara deneyeceğim ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sabrettikten sonra yüzde yüz olacağını bilsek belki de bu kadar kımkımlanmayız :) Tez canlılık bir yana , onca bekleyiş sonunda ya bir de olmazsa var ya , o işte bütün hevesimi kırıyor benim de. Her asamasını paylaşacağım tutarsa dene diye sana da baskı yapacağım:)

      Sil

Yorum Gönder